‭+31 6 30 90 87 97‬ mail@business-lemonade.com

Tot vandaag dacht ik ook niet, dat zoiets zou kunnen bestaan, maar: dit is de tweede startaflevering van mijn Business Lemonade Podcast. 🙃 Vanaf hier gaat het in het Nederlands – met een heel schattig Duitse accent 😁 – verder en ook met nieuwe inhoud. In plaats van interviews over het onderwerp humor zal je in mijn podcast vanaf nu coaching-sessies kunnen beluisteren. Daarvoor heb ik natuurlijk mensen nodig, die zich graag op mijn podcast willen laten coachen. Maar voordat je een afspraak voor zo’n coaching “On Air” gaat maken, wil je uiteraard weten: Wat kan ik verwachten? Hoe gaat het aflopen? Bij welke problemen of vraagstukken zou een provocatieve coaching van Heiko mij bijvoorbeeld kunnen helpen? De antwoorden op deze vragen en andere krijg je in deze podcast. Als je na het luisteren nog vragen hebt, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.

Voorbeelden van problemen, uitdagingen of vraagstukken, waarop ik provocatief coach:

➡️ Beroep / Werk
Omdat ik lang als loopbaancoach heb gewerkt, heb ik vaker vraagstukken over het onderwerp beroep / carrière / werk. Cliënten vinden bijvoorbeeld hun werk niet leuk of hebben problemen met collega’s. Soms is de vraag of iemand ontslag moet nemen of niet. Soms is er ook de vraag of ik zelfstandig moet blijven of terug moet keren naar een vaste baan.

➡️ Beslissingen nemen / keuzes maken / twijfels
We leven in een wereld met veel mogelijkheden en ik heb de indruk dat veel mensen hierdoor snel overweldigd worden. Ze willen altijd de allerbeste optie kiezen uit duizenden mogelijkheden. Of het nu gaat om een beslissing over de volgende carrièrestap, het boeken van een vakantiewoning of een nieuwe aankoop: op één na de beste eindigen of zelfs falen, dat mag niet gebeuren! Daarom zijn mensen uren aan het googelen, uitstellen en twijfelen, alle voors en tegens aan het afwegen en … er gebeurt niets! Als je al heel veel over een beslissing heb nagedacht en nog steeds niet verder komt, dan zou een provocatieve coaching je weer in beweging kunnen brengen.

➡️ Laag zelfvertrouwen / onzekerheid
Ik kan niets. Of: Ik kan alles een beetje, maar niets echt goed. (Als je dit over jezelf denkt, dan ben je waarschijnlijk een leidinggevende … 😜)  Ik heb ideeën, maar ik durf niet de eerste stap te maken. Ik ben te egoïstisch en betweterig. Ik vind geen man / vrouw. Enzovoorts … Als je dergelijke of vergelijkbare gedachten hebt, dan moet je zeker de provocatieve coaching proberen. 👍

➡️ In theorie blijven en veel nadenken in plaats van gewoon doen
Academici en hoog opgeleidte raken graag verstrikt in de wereld van de theorie. Er zijn zoveel dingen waar je over na kunt denken en waar je over na zou moeten denken, dat je er in principe nooit klaar mee bent. Geweldig! Voor dat soort mensen is het provocatieve coaching echt een aangenaam manier om het leven meer in hemdsmouwen en op een praktische manier te benaderen.

➡️ Zichzelf te serieus nemen / perfectionisme
Neem je jouw cliënten serieus? Dat is een vraag die ik vaak hoor. En soms komt die gepaard met een strenge blik. Alsof de vraagsteller denkt: “Je durft toch niet, dat niet te doen ….?!?” In zo’n geval zit er misschien nog een klein verwijt in. Wie weet. Ik stel dan graag die tegenvraag: “Hoe vaak heb je het al geprobeerd om het probleem op een serieuze manier op te lossen?” 😜  Volgens mij leidt het tot grote problemen als je jezelf altijd te serieus neemt. Dat een keer niet te doen, kan heel opluchtend zijn en spanning wegnemen. Dat ken ik uiteraard ook van mezelf. Hoe vaker het mee lukt mezelf niet te serieus te nemen, hoe beter gaat mijn werk of mijn hele leven. Een goede voorbeeld is deze tekst / podcast: als ik het te serieus (en vervolgens perfect) wil maken, dan ga ik het nooit publiceren. Er is altijd deze kleine plaaggeest, die in mijn hoofd zit en zegt: “Nee! Dit is nog niet goed genoeg! Dat moet beter!” En als ik naar mijn plaaggeest zou luisteren, dan ga ik voor uren schrijven. En weet je wat: Mijn cliënt, die neem ik uiteraard serieus. Maar zijn plaaggeest, die niet! En ik help mijn cliënt zijn plaaggeest ook niet meer serieus te nemen, zodat we hem samen kunnen pesten totdat ie weggaat! 😜

Dit waren een paar voorbeelden waarvan ik hoop dat ze je gaan helpen. En zoals ik al zei: in principe kan je met alles naar mij komen, zolang ik niet hetzelfde probleem heb. Als het zo is laat ik je dat zeker weten zodat we elkaar vervolgens kunnen verbroederen. Arme donders moeten elkaar toch bijstaan! 👍

Voorbeelden van cliënten, die ik provocatief heb gecoacht:

➡️ Julia: Ik sta in mijn eigen weg.
Er gebeurd iets en dan verzin ik een of andere truc om het te blokkeren. Dat doe ik al mijn hele leven en ik heb het gevoel dat het tijd is om dat te veranderen. Natuurlijk is het makkelijker om in oude patronen en in de comfortzone te blijven, maar nu heb ik impulsen nodig om dat los te laten.

Feedback van Julia tijdens de coaching sessie:
Als je het zo zegt en als ik ermee resoneer, heb ik het gevoel dat het allemaal heel oud is. Ik leef iets wat al heel lang niet meer zo is. Ik ben me er net van bewust geworden dat het er enerzijds al heel lang niet meer is, maar dat ik het anderzijds nog niet heb losgelaten. Ik doe het nu anders. Ik heb nu het idee. Ik wil weer plezier hebben en ik weet al hoe ik dat moet doen.

➡️ Maik: Zal ik doorgaan als directeur of vader zijn?
Ik heb een succesvol bedrijf opgebouwd waar ik als directeur werk. Tegelijkertijd ben ik vader en zou ik graag 100% voor mijn kinderen willen zorgen. Maar dat zou betekenen dat ik mijn baan als directeur in de goedlopende bedrijf zou moeten opgeven. Ik weet niet of ik dat echt zal doen …

Feedback van Maik zes manden later per eMail:
Hallo Heiko, misschien kun je me nog herinneren. Het was toen best warm in de zomer van 2018. Ik wilde je laattijdig bedanken voor je inzichtelijke “provocerende” coaching. Retrospectief heeft het een aantal stenen voor mij aan het rollen gebracht en mij gesterkt in mijn besluit om een andere weg in te slaan. Ik ga per 31 maart bij mijn huidige werkgever weg en voorlopig 100% voor de kinderen zorgen. Ik heb geen plan voor wat er daarna komt en wil de tijd gebruiken om weer in het leven aan te komen. Mijn vrouw verandert op 1 april van baan en begint fulltime bij haar nieuwe werkgever. Je hebt mij toen de angst voor deze stap genomen en ik verheug me op mijn nieuwe levensfase. Dus nogmaals bedankt en misschien tot ziens. Misschien heb ik hulp nodig bij de heroriëntering.

➡️ Victoria: Ik heb een krom CV en ik kan geen beslissingen nemen over wat ik zou kunnen doen.
Ik heb een recht CV tot een bepaald punt en dan werd het CV zo’n “zigzag”. Ik heb een bachelor diploma, een afgebroken studie en was al 30 toen ik terugkwam in het Duitse platteland na een verblijf in Australië. Ik ben te flexibel voor deze wereld en daarom kan ik geen beslissingen nemen. Ik pas me gewoon aan alles aan.

Feedback van Victoria een dag later per eMail:
Heel erg bedankt voor je tijd en de uitdagende maar ogen-openende coaching gisteren. Na de sessie was ik totaal in de war en gefrustreerd, omdat ik geen duidelijk resultaat had waarom ik geen beslissingen kan nemen. Ik dacht “Geweldig, nu heb ik alles wat ik aan elkaar heb geknoopt door elkaar gegooid” en opeens werd het me duidelijk – ik had onbewust al een beslissing genomen, alleen accepteerde ik mijn besluit niet. Ik stond er niet achter en kon er geen redenen voor aanvoeren of het zelfbewust presenteren aan vrienden of mensen in personeelsafdelingen. Ik dwong mezelf om me aan te passen aan de ideeën van de maatschappij. Maar dat werkte niet en daar kwamen mijn problemen vandaan. Nou, dat is mijn besef na de eerste sessie.

Dat de cliënt helemaal in de war raakt, gebeurt vaak tijdens en provocatieve coaching. Ook al voelt het eerst niet zo, is dit een goede ontwikkeling! Op deze manier worden de oude gedachtepatronen onderbroken en is er eindelijk de mogelijkheid om de hele situatie echt opnieuw te ordenen en verouderde blokkades te herkennen en vervolgens weg te gooien. Dat is de kracht van verwarring! En zoals je kunt zien aan Victoria’s voorbeeld, hoef je de stomme verwarring niet beslist lang te verdragen voordat het zijn kracht ontplooit.

De afloop van de podcast-coaching

Als je nu zou beslissen, je in mijn podcast te laten coachen, wat gaat dan gebeuren? Dat is snel uitgelegd:

  1. Bellen & kennis maken
    We bellen vooraf om kort kennis met elkaar te maken en om te zien of we een coaching willen en kunnen maken. Wat jouw probleem, vraagstuk, uitdaging, … betreft is het belangrijk, dat ik vooraf niet te veel weet, maar echt alleen het meest noodzakelijke om even te checken of er contra-indicaties zijn. Het klinkt paradoxaal, maar: hoe minder ik vooraf weet, hoe beter wordt de coaching. Je kunt me natuurlijk zoveel vragen stellen als je wilt. Wat dat betreft ben je van harte welkom.
  2. Afspraak maken bij jouw op locatie (thuis, kantoor, …)
    Ik zoek mensen uit de regio Enschede, Hengelo, Oldenzaal, … omdat Twente voor mij is het snelst te bereiken. Als je uit een andere regio komt, dan kunnen we kijken of ik misschien toch in de buurt ben of de coaching met iets anders zou kunnen combineren. Ik ben bijvoorbeeld soms ook in de buurt van Teuge, Zwolle en in de Achterhoek onderweg. Voor de opname hebben we een rustige ruimte nodig waar we niet gestoord worden. De kamer mag niet helemaal leeg zijn, omdat er dan galm en echo in de opname zit. Dan liever een kleine kamer met veel te veel spullen erin. Extra opruimen is dus niet nodig. 😉
  3. Coaching en podcast aflevering opnemen
    Ik ga je 20 minuten coachen en vervolgens hebben we nog 10 minuten tijd om nog steds “On Air” over de coaching te spreken. Hoe voel je je? Wat denk je over de coaching die je hebt gekregen? … Dit zijn voorbeelden van vragen waar we het ook nog kunnen over hebben en die luisterars zijn zeker geïnteresseerd om te horen wat jij over de afgelopen 20 minuten denkt. En of er misschien al iets veranderd is …
  4. We zijn klaar.

Als je geïnteresseerd bent, neem dan graag contact met mij op zodat we even vrijblijvend kunnen spreken. Uit mijn ervaring is dat het beste en makkelijkste en zou zeker niet van schade zijn. Daarna kun je rustig beslissen of je gratis door mij gecoacht wilt worden in mijn podcast. 😃

📞 ‭ 06 / 30 90 87 97‬
📧 Heiko.Link (at) business (minus) lemonade.com

Als jezelf geen interesse hebt maar iemand kent die zo’n coaching leuk zou kunnen vinden, dan deel deze informatie graag met jouw partner, vriend, collega, hoe dan ook … Hartelijk bedankt! 👍

Vrolijk verder!

Heiko 😁